Kategorier
anmäla ansvar arbetsmetoder HVB insatser maktmedel placera utanför hemmet Socialtjänsten värdegrund

Socialtjänsten bryr sig inte om ungdomarnas rättigheter

Vad hjälper det placerade ungdomar att känna till sina rättigheter när ingen kan göra något i praktiken för att hjälpa dem?

Socialstyrelsen vänder sig direkt till placerade ungdomar på sin hemsida under rubriken:”Till dig som bor på ett hem för vård eller boende (hvb)”.

I texten uppmuntras de placerade ungdomarna att känna till sina rättigheter. Tanken är god. Verkligheten är långt ifrån god. Den är förkrossande.

Socialstyrelsen vill få ungdomarna att förändra i en omöjlig verklighet. Av sin egen kraft. För det finns ju inte någon som kan agera ”försvarsadvokat”, någon som kan strida för placerade ungdomars rättigheter. En anhörig, så som jag, kan anmäla. Till socialstyrelsen. Till JO. Jag har gjort det några gånger.

Det är få anmälningar som kvalifierar sig för granskning, och vissa instanser så som Placeringsenheten som är Stockholms kommuns egen myndighet, går inte att anmäla. Jag har försökt. Därför vet jag.

Och när man får rätt, är det för sent, och det vet socialtjänsten. De vet att det tar ett år eller mer, för en granskande myndighet att komma fram till något utlåtande. Hur mycket socialtjänsten än brutit mot socialtjänstlagen och andra lagar, kan de inte bli straffade.

För inte så många år sedan, kunde man inte ens anmäla socialtjänsten. Det kan man nu, men så länge det inte finns några påföljder, t ex i form av böter, är det meningslöst att anmäla, egentligen. Jag har gjort det i syfte att påverka andra ungdomars framtid, när jag sett att den ungdom anmälan handlar om håller på att gå miste om sin framtid under tiden. Socialtjänsten borde inte få förstöra unga människors tilltro till samhället, och sig själva, men det gör de. Varje dag. Även precis nu, i denna stund.

I denna stund säger de till min son att han inte får ta emot besök i sitt (frivilliga, inte lvu-)boende, att han helt ska sköta sig själv, att det inte finns någon hjälp at få, att han är bortskämd för han inte kan bo kvar i en mögelskadad träningsboende utan ventilation och med livsfarliga elkontakter, att alla hans problem är ”lyxproblem”, att han aldrig kan ha ångest eftersom det inte finns någon anledning med tanke på hur bra han har det.

Och när han vänder sig till mig, blir har utskälld för att ha pratat med mig, gjort allt värre, visat återigen att han inte klarar av ett självständigt liv.

Tills jag för några veckor sedan träffade chefen för hans nuvarande boende, trodde jag, eller önskade, att han överdrivit eller missuppfattat vad personalen sagt till honom. Nu hör jag själv hur nedlåtande chefen talar till honom, hur hon avfärdar alla hans egna förslag som egoistiska eller överdrivna.

Han bor sedan ett halvår tillbaka på ett privat hvb. Det finns en genomförandeplan utifrån socialtjänstens vårdplan men genomförandeplanen efterföljs inte. Sonen får inte det stöd han är berättigad till, medan socialtjänsten betalar hiskeliga summor för hans ”vård”.

Det är knappt han får något boende för de pengar socialtjänsten lägger ner på honom. Han bor hos mig sedan slutet av juni, eftersom det inte går att bo i vårdföretagets boenden, avsedda för ungdomar i behov av extra stöd, och eftersom socialtjänsten inte bryr sig om hur det går för honom efter att de tagit beslut om hans placeering. Givetvis informerar jag socialsekreterarna som vanligt om missförhållandena men kunde lika väl låta bli. Jag är inte den rätta källan, därför bryr de sig inte.

Det finns allt fler oseriösa företag som tjänar pengar på placeringarna, på att endast ha kontakt med socialtjänsten. Socialtjänsten ställer inga besvärliga frågor, undrar inte över lagar eller personalens kompetens. Socialtjänsten vill slippa engagera sig, därför blir allt mycket enklare utan störande föräldrar. Enklare och snabbare men knappast billigare.

De flesta placerade ungdomar känner till sina rättigheter. Det gör min son. Och min dotter. Men vad hjälper det att känna till men inte kunna göra något? Vad hjälper det ungdomar att informera dem om deras rättigheter när de endast får mer problem, utsätts för flera och allvarliga kränkningar om de är så uppkäftiga att de talar om sina rättigheter? Och att de dessutom riskerar att kastas ut från sitt boende eller hotas med inlåst förvaring?

Och de som befinner sig där, på någon av dessa låsta institutionerna, handlar livet antingen om att lära sig stänga av alla känslorna, tankarna, eller att försöka göra slut på allt på ett eller annat sätt. Jag önskar innerligt att flera vuxna blev informerade om vilket helvete låsta institutionerna är, att de fick veta att ungdomarna där har sämre rättigheter än vuxna fångar.

Låsta institutionerna är inte till för att skydda ungdomarna, för att garantera dem ”vård”, så som socialtjänsten uttrycker det. De är enbart till för att straffa. En ungdom som blir misshandlat hemma, är psykotisk, har en autismspektrum-diagnos, kan hamna på en låst institution, tillsammans med ungdomar som begått något brott. Alla är lika skyldiga. Alla får höra:”Men något måste du ha ju gjort för du är här!”

Det är märkligt vilken egen innebörd socialtjänsten ger till orden. Man tror att man pratar om samma sak, jag och soc, när vi säger vård, behandling, eller andra ord så som möte, boendestöd, eget ansvar, sekretess, samarbete, avtal, medgivande, beslut…men under mina sex års långa närstudier i soc-semantik, har jag lärt mig att deras ord aldrig betyder samma sak som för andra. Deras ord har ett helt eget, och, vid behov, flexibelt innebörd. De har även tolkningsföreträde. Alltid. De säger aldrig fel, gör inga misstag. Alla missförstånd beror på andras oförmåga att förstå eller vara flexibla.

Kommentera gärna i trevlig ton och konstruktiv anda!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s