Kategorier
BUP placera utanför hemmet socialsekreterare Socialtjänsten Vårdnadshavare

Resursenheten -oprofessionellt nätverksmöte som gör stor skada

Resursenheten ja.

De som socialsekreterarna gav ansvaret för att ordna och hålla i det stora nätverksmötet kring sonen.

Efter flera avbrutna placeringar, varav en resulterat i akutvård på sjukhuset, hade sonen börjat ge upp hoppet helt. Och trots att han möte efter möte berättat vad han behövde för att få det bättre, hade inget blivit bättre.  Bara värre.

För andra gången inom loppet av några år såg jag hur mitt barn höll på att gå under, efter att socialtjänsten tagit över ”vården”. Det som hade hänt dottern, fick inte hända igen.

Men åter påstod chefen för utredningsenheten att socialtjänsten inte hade något övergripande ansvar, utifrån deras tolkning av socialtjänstlagen. Därför krävde jag ett nätverksmöte.

Nätverksmötet blev ett av mina mörkaste minnen med socialtjänsten.

Socialtjänsten krävde att jag och sonen skulle delta i ett förmöte på Resursenheten. Sonen berättade ännu en gång vad han ansåg var avgörande för att hans välbefinnande. Nätverksmötesledaren var fokuserat på sitt, tyckte att sonen pratade om sådant som inte hörde dit. Innan vi gick, påminde sonen mötesledaren om att han inte skulle komma, ifall hans pappa skulle delta.

Mötet blev en mardröm. ”Vi vet att din pappa skulle vilja vara med. Han bryr sig väldigt mycket om dig. Han är ledsen för att du förbjudit honom komma, men vi tänker låta honom vara med i alla fall. Han är ju din pappa och alla barn behöver sin pappa”. Sedan skrev de ”pappa” på en papperslapp; tog fram en stol där pappan skulle sitta.

Det blev inget nätverksmöte. Det blev en blandning av familjeterapi och abstrakta diskussioner (”vad är tillit?”, ”vad betyder samverkan för dig?” osv.) under tre timmar.

Syftet med mötet förblev oklart och några deltagare undrade varför just de blivit kallade; ingen verkade ha klart för sig hur roll- eller ansvarsfördelningen såg ut. Inte före mötet. Ännu mindre efter mötet.

Jag kände att jag hade svikit min son. Det hade ju varit jag som velat ha ett nätverksmöte, naivt trott att ett sådant skulle kunna hjälpa honom på ett konkret sätt. Nu hade han istället åter fått uppleva att hans nej inte respekteras, att hans behov, hans ord inte har något värde. Nu kände jag mig mer rädd än någonsin för hur det skulle gå för honom. Efter detta mardrömslika overkliga osannolika förnedringsmöte.

Resursenheten, ja. NEJ. NEJ. NEJ!

Ett svar på ”Resursenheten -oprofessionellt nätverksmöte som gör stor skada”

Tack för att du för ut detta. ”Allmänheten” vet inte om detta förrän socialtjänstens slumpgenerator drabbar dem själva. Lagstiftningen behöver ovillkorligen förändras. Man kan inte ha en ramlag som ingen är ansvarig för vad den fylls med…

Kommentera gärna i trevlig ton och konstruktiv anda!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s