Kategorier
Behandling behandlingsmetoder HVB kränkningar maktmedel Neuropsykiatri Socialtjänsten vård Vårdnadshavare

Hjärntvätt pågår på hvb-hemmet Felicia/Cornelia i Hedemora

image

Här ovan ser du ett konkret bevis på att teckenekonomi inte är någon metod som tillämpar sig för alla. (Understrykningar och utropstecken i texten är mina).

Min dotter ville inte till Felicia efter att hon fått veta att personalen hade rätt att bestämma över vad som skulle vara passande klädstil, musiksmak, levnadssätt. Hon ville inte bli någon annan. Hon tyckte att hon hade rätt att vara sig själv.

Teckenekonomi-metoden skulle motivera henne att göra andra, ”rätta” val och forma henne för att passa in i samhället, sa personalen. Särskilt viktigt mål för behandlingen var att stärka den kvinnliga könsidentiteten.

Att lära sig bädda sängen klanderfritt och organisera vackert i klädskåpet var några av de uppgifter som skulle få henne att inse hur könsrollerna såg ut i samhället. Att t ex ifrågasätta eller argumentera ansågs okvinnligt och ledde till förlust av poäng.

Den information personalen fått av ”avvikande sexualitet” i samband med det 11-sidiga inskrivningsformuläret (se mitt inlägg från 30.1.2013 om formuläret) skulle hjälpa dem att ”avprogrammera” onaturliga böjelser, så som t ex homosexualitet. Socialtjänsten hade givit mig inkrivningsformuläret att fylla i och jag lät de flesta raderna förbli tomma, förundrad över denna mängd integritetskränkande frågor. Eftersom jag själv var öppet bisexuell, började jag oroa mig för vad mitt ”avvikande” privatliv skulle få för konsekvenser.

Månad efter månad såg rapporteringen likadan ut: inga poäng, med undantag för det exakta antalet poäng hon hade tjänat in för att kunna skicka födelsedagspresent till sin bror. Och månad efter månad kunde jag läsa mellan raderna att hur hon hölls allt mer isolerad från andra tjejer på hemmet och omvärlden. För hon vägrade bli någon annan än sig själv.

Mer info om Cornelia/Felicia: http://inom.com/cornelia-och-felicia/

6 svar på ”Hjärntvätt pågår på hvb-hemmet Felicia/Cornelia i Hedemora”

Har du orkat föra dialog med, och anmälan till socialstyrelsen. Dessa metoder borde till och med strida mot de grundläggande mänskliga rättigheterna. Så genomvidrigt. Var glad att din dotter inte lät sig brytas ned av teckenekonomins oetiska psykiska våldsmetoder. Skandal att detta kan få fortgå. Detta tillsamans med ART-träning (agression replacement training) borde vara i topp av alla märkliga oetiska skändande och kränkande metoder.

Skulle en polisanmälan hjälpa till att börja rensa i träsket med obehagliga pseutovetenskapsmetoder barn och ungdomar utsätts för?säger:

Borde inte detta möjligen polisanmälas för både fysisk och psykisk misshandel? Låta polisen fundera få göra en utredning. Skulle vara intresssant om åklagaren önskar inleda en förundersökning. Om det varit biologiska föräldrar hade de knappast kommit undan med sådana här vidriga sk uppfostringsmetoder.

Jag bodde på ett HVB-hem i Ångermanland under ca 5 års tid och kan definitivt säga att, ja, det förekommer hjärntvätt på dessa ställen. I mitt fall slutade det hela med att jag fick en smocka i ansiktet av en av föreståndarna (för att jag trots min långa vistelse ännu inte lärt mig använda besticken på önskvärt sätt) så att jag for bakåt och trampade på en av familjens annars ganska regelbundet misshandlade hundar. Och sedan rymde jag. Det ska tilläggas att delar av personalen var helt oprofessionella och själva hade ett långt liv av brott och droganvändning bakom sig.

Förutom att reglera ungdomarnas frihet till smink, klädval etc. så använde man även andra tekniker, bl.a. vi-mot-dom mentaliteten (vari man spelade ut ungdomarna mot varandra och oregelmässigt favoriserade vissa) och isolering, som innebar en starkt begränsad möjlighet till ett socialt liv. För att förhindra att ungdomarna skulle klaga fick de ytterst sällan använda telefonen, inte ens för att prata med släkt och familj. Naturligtvis förekom även bestraffning, samt en del högst bisarra tillfällen när en ur personalen stod och vrålade i ansiktet på en så att spottet stänkte. Dessa tillfällen tenderade att bli ganska fysiska.

När socialtjänsten så kom på besök så blev det kalas. Man ställde fram stora fat med fika och personalen drog på sig sin mest ömsinta mask.

Någon som känner igen sig i beskrivningen? Ja, tyvärr så är det nog så att det inte är säkert att vi bodde på samma ställe…

Så viktigt att så många som möjligt av berättelserna inifrån kommer fram, till dagsljuset! Tack för att du ville dela med dig av dina dåliga erfarenheter och vad klokt att du förmår att inse att mycket av det som pågår på många HVB-hem handlar om hjärntvätt, manipulation, förtryck, hot, förnedring, spela ungdomarna mot varandra, utnyttja ungdomarnas osäkerhet, otrygghet, utanförskap och rädsla.

Svara

Kommentera gärna i trevlig ton och konstruktiv anda!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s