Kategorier
barn Neuropsykiatri samarbete socialsekreterare Socialtjänsten Socialtjänsten Skarpnäck Utredning Vårdnadshavare

Läs det här innan du begär ut socialtjänstens journaler

I början hade jag ingen aning om att socialsekreterarna förde journalanteckningar; att de faktiskt skrev ner vad DE ansåg vara viktigt och relevant samtidigt som de utelämnade sådant som inte passade in i deras bild av ärendet. Inte ens då när en av socialsekretarna sa till mig att jag borde läsa det som står skrivet om mig, förstod jag, att jag som vårdnadshavare faktiskt hade en laglig rätt att göra det.

Åren gick, och jag begrep allt mindre hur utredande socialsekreterarna arbetade; de utredde och utredde, avslutade en utredning, för att snart påbörja en ny. De satt ständigt på mötena, var omöjiga att nå på telefon eller mejl; saknade jobbmobiler. Men när de sedan i sin tur kontaktade mig, skulle jag vara nåbar när som helst var som helst. Och när de ringde, var det alltid akut och de hade inte tid att svara på mina frågor.

Under tiden fick mina barn det allt sämre, ingen planering, nya placeringar, jag någontans i utkanten av deras liv. Jag begrep inte hur socialtjänsten resonerade, hur allting blivit så fel.

Det var mina obesvarade frågor jag sökte svar på när jag begärde ut journalerna. Läsningen blev en chockartad upplevelse: jag grät och skrek mig igenom anteckningarna. Jag förstod nu hur allting gått till, vilka takt-och maktspel försiggått bakom kulisserna. Jag ångrade plötsligt att jag begärt ut journalerna:hur ska jag nu kunna ta mig vidare, när jag i åratal försökt övertyga mig själv om att jag inbillar mig, att jag överdriver, att jag måste kunna lita på socialsekreterarnas ord.

Det allra smärtsammaste var att inse att socialsekreterarnas ursprungliga bild av mig som en oförmögen och egoistisk mamma hade följt med i alla år och att det varit så jag blivit presenterad för alla jour/familjehem/hvb-hem/elevhem.

Så till dig som tänker begära ut journaler, vill jag säga: Förbered väl dig innan! Läs dem helst tillsammans med någon du litar på. Och kom ihåg att DU ÄR DU, DU VET VEM DU ÄR, oavsett vad det står skrivet om dig.

16 svar på ”Läs det här innan du begär ut socialtjänstens journaler”

Skulle kunna bero på att socialtjänsten/socialsekreterarna har en annan syn på vad som är ”ett bra jobb” jämfört med de som får hjälp/hjälpsökande. Jag har inte träffat många placerade ungdomar som säger att de fick hjälp, att socialtjänsten lyssnade och brydde sig, att deras liv blev bättre efter att de fått ”vård”/”hjälp”, men jag träffat väldigt många som blivit knäckta, som tappat all tillit till vuxenvärlden. Jag tror även att socialtjänsten inte är särskilt bra på att ta de synpunkter de får av ”hjälpsökande” på allvar, utan för ofta tänker att de är experter, de vet bättre och mer, och därför inte behöver utvecklas, bli bättre.

Svara

Jag har en dotter som begärde ut sina papper. Det är ett under att hon kan överleva så dålig människa hon är enl soc. Sen skriver dom vilka lögner som helst.

du är verkligen fantastisk på att skriva o uttrycka i skrift. har läst en del du skrivit. det du skrev om att byta psykiatri enhet var mycket bra. Det du skriver skulle nog många vilja läsa. STOR KRAM TILL DEJ O FORSÄTT ATT SKRIV MVH KRISTINA EKENRYD

Tack :-)! Så glad jag blir av dina ord! Ja, jag vill försöka fortsätta skriva så gott och mycket jag förmår; tänker ständigt att viktigt ge röst åt dem som så sällan hörs.

ja….jag med som du säkert läst…helt fruktansvärt…och jag hade inte ens någon aning om att de faktiskt skrev ner allt möjligt och omöjligt. Jag visste knappt att de skrev journaler. Och i början sa det hela tiden att det inte stod ngt där, att det bara var för ”intern bruk”…Och när jag ville göra ändringar, rätta till faktafel, fick jag inte.

Svara

Jag trodde först att jag kunde fråga o h berätta på mail. . Men det Diariefördes och lägga i akten som barnet eller dess föräldrar sedan kan läsa.

Det som är viktigt för alla att veta, är att felaktiga uppgifter ska rättas till. Vanligtvis får man ett svar, att texten kan inte ändras eller tas bort. Nej, men det ska göras ett tillägg med rättelse i samband med felaktigheter.

”Rättelse av uppgifter
I 28 § PuL finns en bestämmelse som reglerar den personuppgiftsansvariges
skyldighet att på begäran av den registrerade snarast rätta,
blockera eller utplåna sådana personuppgifter som inte har behandlats
i enlighet med PuL eller föreskrifter som har utfärdats med stöd av
den lagen. En enskilds begäran om att en personuppgift ska korrigeras
kan framställas formlöst. . Det räcker med att den registrerade är missnöjd
med behandlingen i något avseende och vill att en korrigering
ska ske.
Om den enskilde gör en sådan framställning bör den personuppgiftsansvarige
utreda om anmärkningarna är befogade och, om så är
fallet, snarast vidta korrigering. Det är dock den personuppgiftsansvarige
som väljer metod för korrigering.
JO har understrukit betydelsen av att sådana framställningar
hanteras formellt med hänsyn till att ett beslut inom socialtjänsten
om bl.a. rättelse får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol (10 §
SoLPuL).264 Den personuppgiftsansvarige ska också i vissa fall lämna
en underrättelse om de korrigeringar som gjorts till den tredje man
till vilken personuppgifterna har lämnats ut..”

264 JO beslut 2006-09-22, dnr 3211-2005

Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten

Klicka för att komma åt 2015-1-10.pdf


sidan 249

Strålande :-)! Jätte bra att du tar upp denna punkt så tydligt! Ja, det är precis så som du säger att socialsekreterarna säger att de inte FÅR göra ngr strykningar eller förändringar men de säger inte att man har rätt att lägga till. Fast ibland funkar detta inte heller i praktiken. Jag försökt. Det gick inte. De tar helt enkelt bara inte med mina rättelser. Det är just sådana här händelser och socialsekreterarnas enorma ovilja att spela med ”öppna kort” som gjorde mig misstänksam efter ett tag; först funderade jag på ifall jag var lite överdriven misstänksam men sedan har det visat sig att jag snarare varit överdriven godtrogen, trott på väldigt mycket av det socialsekreterarna sagt; för man vill ändå lita på att de vet vad de gör. Och det gjorde de nog ofta fast de hade inte samma motiv som jag hade tänkt. I första hand ville de hålla mig borta och sedan på olika sätt ”eliminera” mig.

Svara

Socialtjänsten är livsfarliga för samhället , dom tar sönder folks liv, splittrar väl fungerade barn familjer. Om man inte har haft kontakt med socialtjänsten på 3 år så borde journaler, dokument osv raderas. Det finns många i detta land som inte vågar anmäla socialtjänsten förrns efter flera år och då måste det finnas flera instanser som folk kan göra detta. När en socialtjänst skriver osanningar, förvanskar utredningar, döljer positiva intyg, skriver falska saker om barnet/barnen/föräldrarna så ska detta kunna stå under förtal. Och framkommer det med bevis att ej ärliga saker skrivits in i utredning/utredningar så ska det raderas. Och jag anser inte att socialtjänsten ska få kontakta allt och alla under utredning det kränker folks privata liv. Man borde hänga ut socialsekreterare som missköt sina arbeten och begått tjänstefel på internet. För det är exakt vad socialtjänsten gör hänger ut folks liv och sida efter sida är oftast falska och dessa uppgifter, utredningar osv hamnar i offentligheten även om dom är fel från början katastrof säger jag bara. Det finns så fruktansvärt mycket fel och brister hos socialtjänsten i Sverige att det är skrämmande och dessa stackars föräldrar som är oroliga, har mardrömmar, är deprimerade, är rädda och känner sig totalt maktlösa dvs säger dom något eller ens höjer rösten för att rädda sin egna familj eller om de ej tycker som socialtjänsten gör eller om de påtalar brister så skräms dom till tystnad. Mental misshandel fy fan säger jag bara. Sverige borde arbeta för att alla barn som kan ska bo med sin biologiska familj och dom barn familjer som sköter sig ska dom ge blanka fan i. En dag kommer alla dessa människor få nog, då kommer ni att se långa demonstrations tåg och ett stort missnöje. Massor av människor har i åratal vittnat om hot, kränkningar, rasism, fel i utredningar, svanslösa omhändertagande, utrednings brister osv osv osv Skandalöst! All dessa människor är inte slagpåsar eller offer gåvor eller plågar statyetter det är folk med kött och blod med skäl , känslor och empati med mycket kärlek och värme, men det struntar socialtjänsten i. Konsekvenserna av deras oprofessionella arbete är att barnfamiljer splittras från sina anhöriga, dagis, skola, vänner, sport, kamrater, föräldrar och ibland syskon det är så avskyvärt.Denna myndighet är Sveriges absolut mest korrupta organisation enligt mig och många andra. Till alla er som kämpar för era barn ge inte upp, spela in alla samtal, möten med socialen, dagis, BVC och försök samla så mycket eget bevis som ni bara kan ge ALDRIG UPP låt rättvisan och sanningen alltid KOMMA FÖRST! PEECE

Fantastisk blogg med hemskt innehåll! Lider verkligen med dig i mycket av det du skriver, och tycker det är hemskt hur de svenska myndigheterna och förvaltningarna behandlar sina medborgare. Samtidigt såklart ännu mer hemskt hur personer i behov av hjälp och stöd faktiskt är de som lider absolut allra mest.

Jag har själv tidigare varit i kontakt med Soc, men har sedan jag i princip fyllde 18 för snart två år sedan avböjt all kontakt med de. Det är inte ett beslut jag ångrat särskilt många gånger. Samtidigt, vill jag gärna nämna, ser jag dock inte tillbaka på min näst intill livstid med socialtjänsten inblandade som enbart dålig. En del saker ska de ha cred för, och en del saker rakt tvärtemot.

Senaste tiden har jag blivit allt mer nyfiken på vad som står i mina egna journaler. Jag har blivit rådd av före detta familjehemsföräldrar och personal på tidigare boende att begära ut och läsa igenom dessa, dock i, precis som du själv skriver, sällskap med någon jag litar på. Bara det faktumet gör ju såklart att man blir väldigt nyfiken och lite mindre skräckslagen. Är nu lite tveksam till om jag faktiskt ska begära ut dessa. Mest troligt lär det ju stå en hel del saker man inte visste och samtidigt kanske inte ens vill veta.

Hur går man tillväga för att begära ut handlingarna? Är det någon särskild enhet på Socialtjänsten som man ska kontakta?

Vi hörs!

Hej :-)! Och tack för dina fina ord om min blogg! Jag blev riktigt upprymd!
Du frågade hur man får ut olika handlingar på soc. Ja, detta är verkligen något jag kan och kan direkt säga inte behöver vara helt enkelt. Fast det är nog enklare när det är du själv som vill få tag på det som står skrivet om dig jämfört med när jag som förälder ville se vad som står skrivet om mig i mina barns journaler mm. Ja, du ska kontakta den socialkontor som du tillhör och helt enkelt begära ut alla handlingar de har om dig. Om du har något namn på någon socialsekreterare, kan du försöka kontakta denna person direkt, annars kan du kontakta någon chef. I dessa journaler ser du förmodligen vilka andra ställen du behöver kontakta för att få deras anteckningar om dig. En del ställen kan svara att de inte för journaler, men då ska du säga att du få kopior av det som står skrivet om dig, oavsett vad det är för något. Jag har ibland gjort så att jag begärt skriftligt för att vara säker på att min begäran tas på allvar. Ibland har jag fått betala för kopior. Ibland har de sagt att jag måste komma till dem, att de inte kan kopiera…Du ska veta att du HAR RÄTT att se allt som står skrivet om dig och även kopior om dessa papper. Ja, sen kan man undra varför de ibland är så motvilliga att lämna ifrån sig journalanteckningar och annat…det kommer du nog att förstå när du läser. Som jag skrivit och du förstått, kommer det säkert att stå saker som inte stämmer, ibland fel namn, plats, ja, och mycket värre saker. Du måste vara beredd på detta och försöka tänka att många detaljer inte spelar så stor roll i slutändan. Men jag tycker att du är mycket klok som tänker efter ifall du verkligen ska begära ut handlingarna. Mitt råd är att om du ska göra det, ska du se till att du är i toppform och absolut ha någon att prata med efter du har läst. Mycket av det mest plågsamma kommer tillbaka och väldigt mycket sådant man kanske inte ville tro, visar sig stämma. Socialsekreterarna verkar tänka att de måste skriva på ett visst sätt för att kunna rättfärdiga sina beslut. För att bättre förstå hur hela systemet fungerar och vad som styr socialsekreterarnas beslut,rekommenderar jag att du tittar igenom denna intressanta forskningsstudie från i våras:
http://www.socarb.su.se/forskning/aktuellt/brukarinflytande-i-och-uppföljningar-av-insatser-i-den-sociala-barnavården-1.280734

Svara

Bra inlägg där man avslöjar de felaktighete och brister som finns på Socialförvaltningen,och jag lider med dej .Det verkar som att man har i smyg stämplat dig som olämplig förälder ,ja Socialtjänsten vill titta snett mot föräldrar till barn och dessutom vill de titta snett mot de som”råkat” va arbetslös i minst 5 år och utsparkad från A-kassa ,de vill med många knep påtvinga långtidsarbetslösa att vara på dagligt center genom att påstå att det ska va tillfälligt i 5 månader ,men i själva verket vgill de hålla kvar långtidsarbetslösa på dagligt center och sen via ett intyg från AF där en långtidsarbetslös efter samtal med så kallad arbetspsykolog blivit stämplad som funktionshindrad trots att den arbetslösa personen inte uppvisar nåt som tyder på att den arbetslösa personen har nåt funktionshinder .

Kommentera gärna i trevlig ton och konstruktiv anda!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s