Kategorier
anmäla ansvar LVU Socialtjänsten Socialtjänsten Skarpnäck SoL Utredning vård Vårdnadshavare

Vad kan man skriva i en anmälan mot socialtjänsten?

När jag blev vittne till hur min dotter höll på att gå under medan socialtjänsten såg på, gjorde jag till slut en JO-anmälan. NÅGOT var jag tvungen göra för att kunna titta tillbaka och känna att jag gjort allt jag kunnat för att försöka rädda hennes liv.

Så här skrev jag under rubriken ”Beskriv i korthet vad som hände och när det ägde rum”:

”X har vårdats enl. SoL respektive LVU sedan 2007. När hon maj 2010 lämnar en låst SiS-institution, saknas vårdplan för hennes fortsatta LVU-vård. Hon får inget stöd/hjälp med att skapa förutsättningar för en fungerande tillvaro, och snabbt hamnar i allt djupare kaos och misär —Utan någon sysselsättning, trygghet, tydlighet och förutsägbarhet ökar hennes känslor av maktlöshet, hopplöshet och ångest. Hon kan inte sova på nätterna och har ingenting att se framemot på dagarna. Hon vill gå i skolan, men får inte hjälp med detta. Hon är orolig för sin hälsa, men ingen hjälper henne till läkaren. Hennes tillstånd försämras varje dag som går, och hon uttrycker allt oftare att hon inte längre orkar fortsätta leva–”

Under rubriken ”På vilket sätt anser Ni att myndigheten/tjänstemannen har agerat felaktigt” skrev jag:

”Utredningsenheten för barn och ungdom vid S socialförvaltning borde ha upprättat en vårdplan för X. De borde inte ha lämnat henne åt sitt eget öde efter flera år av placeringar, och framför allt inte efter en placering på en låst SiS-institution. De borde ha hjälp henne med att få struktur och trygghet i sin tillvaro och se till att hon fick medicinsk vård, samt initierat ett samarbete med psykiatrin. X, vårdnadshavarna och det jourhem där X var placerat enl LVU borde ha informerats om LVUs upphörande. Nu fick de berörda parterna kunskap om detta i samband med Xs försvinnande, då socialjouren kontaktades för att eventuellt efterlysa henne; pga att placeringen nu blivit frivillig, kunde polisen inte längre kopplas in”.

Jag får fortfarande kramp i magen och tårar i ögonen när jag läser min anmälan. Det tog mig flera månader att skriva ner dessa rader. Varje natt drömde jag mardrömmar. Varje morgon vaknade jag av rädslan att jag inte skulle hinna bli klar, att hon redan försvunnit för gott.

5 svar på ”Vad kan man skriva i en anmälan mot socialtjänsten?”

Jag har kämpat för min dotters trygghet på förskolan i nio månader. Hon har tom blivit misshandlat av hennes resurs och när jag polisanmälde misshandeln anmälde rektorn och LSS- verksamhetschefen mig till socialen för att skydda sitt skinn. Det känns fruktansvärt att bli oskyldig anklagad. De har skrivit i orosanmälan att min dotter som har autism sa att mamma slår henne. De har ljugit i orosanmälan men socialen lyssnade inte alls på var jag hade att säga. Nästa vecka ska jag och min dotter till socialsekreterare.

Min lillasyster satt själv inlåst på 2 olika hem, ett i Råby och nu senast i Vagnhärad. Allt för att hon lämnade 2 familjehem. Hon hade och har inga problem med tobak, alkohol eller droger. Ändå satte soc henne där , istället för att hjälpa henne.

Det är så fruktansvärt att höra detta! Ja, jag kan tyvärr bara instämma att hon inte är den enda som hamnat i samma sits. Och det värsta är att det är just på låsta institutioner som de flesta börjar med droger om de inte gjort det innan. Jag sörjer varje ungdom som blir inlåst. Inlåsning är verkningen inte lösningen. Det är början på slutet. Mitt råd till dig är att försöka fortsätta ha kontakt med din lillasyster, så hon vet att du finns där för henne! Hon behöver känna att det finns liv efter låst ungdomshem också! Skriv gärna och berätta hur det går för henne :-)!

Svara

Kommentera gärna i trevlig ton och konstruktiv anda!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s