Kategorier
behandlingshem behandlingsmetoder BUP HVB insatser placera utanför hemmet Socialtjänsten värdegrund vård Vårdnadshavare

Vad är ett HVB-hem?-jag hade ingen aning

Vårdnadshavarens försök att reda ut det oreglerade begreppet HVB-hem, Hem för Vård och Boende.

När jag för första gången hörde ordet HVB-hem hade jag ingen aning om vad detta var för något. Förkortningen lät skrämmande och fick mig först att tänka på fängelse. Jag undrade ifall HVB-hem var samma sak som institution och ungdomsanstalt. Sedan funderade jag vidare på ifall HVB snarare var någon variant av skola, elevhem, eftersom min dotter slutat gå i skolan och därför blivit placerad utanför hemmet av socialtjänsten. När jag letade efter information på nätet, verkade alla HVB-hem kallas för behandlingshem. Detta förstod jag inte alls eftersom inga HVB-hem verkade samarbeta aktivt med barn-och ungdomspsykiatrin och verkade dessutom ha väldigt olika synsätt på orsaken till ungdomarnas problem, metoder för att hjälpa ungdomar och målet för ”vården”; min bild var att socialtjänsten ville uppfostra ”olydiga”, ”bortskämda” och ”manipulativa” unga genom att straffa bort problemskapande beteenden medan barn-och ungdomspsykiatrin ville stödja ungdomen att hitta sin egen identitet, sitt unika sätt att vara och tänka.

Idag, flera år senare, vet jag att HVB-hem kan vara allt eller inget av detta, att begreppet HVB-hem, Hem för Vård och Boende, är luddigt och att det inte finns några regler för vad som får kallas för HVB-hem eller behandlingshem. Det är till en stor del upp till HVB-hemmen att själva att lägga upp innehållet, bestämma vad ungdomen ska göra under sin tid på HVB-hemmet. Min mest felaktiga gissning var att HVB-hem skulle vara någon slags skola eller åtminstone en garanti för en skolgång: Min dotter har knappt gått i skolan under alla de år hon varit placerad på HVB-hem, trots att hon själv uttryckligen önskat detta.

Idag, flera år senare, vet jag även att HVB-hem är ett dygnetrunt boende för barn och ungdomar där barn och ungdomar ofta känner sig oskyddade och otrygga, där de vuxna vanligtvis bestämmer alla spelreglerna, och där lydnad och underkastelse  är den enda vägen ut. Statistiken visar att en placering på ett HVB-hem oftast radikalt minskar ungdomens förutsättningar till ”ett självständigt liv under eget ansvar” som är det generella målet för alla HVB-placeringar. Tyvärr kan jag endast bekräfta detta angående min egen dotter.

Kommentera gärna i trevlig ton och konstruktiv anda!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s