Kategorier
arbetsmetoder Familj förälder Psykiatri Socialtjänsten

”Familjeband” var inte till någon hjälp, tvärtom

Under mitt femte år med socialtjänsten anmälde jag mig till en anhöriggrupp för ”suicidnära personer”. Nästan i ett år hade Ersta anhöriggrupp givit mig styrka, men nu hade läget ytterligare försämrats. Mina barn mådde sämre. Jag mådde sämre. Jag behövde förnyat stöd för att orka vidare.

Jag kom med hjärtat på upphällning och kroppen sprängfylld av oro och rädsla. ”Här, fyll i”, sa en av gruppledarna, ”vi behöver svaren för att kunna fortsätta med såna här grupper”. Hon gav mig tiotals sidor med frågor att svara på.

Vid varje nytt blad, såg jag allt dimmigare, förstod frågorna allt sämre. Jag ville berätta, höra andra berätta; jag ville känna att jag inte var ensam, att vi alla i rummet kände oss lika hjälplösa inför vår anhörigs vacklande vilja till att fortsätta leva. Jag ville gråta, skrika. Inte svara på massa frågor jag ändå inte hade något svar på.

Det gick trettio minuter, fyrtiofem minuter, innan alla hade orkat fylla i. Sedan föreläste gruppledarna om allt det de skulle lära oss under denna termin, som vi ännu inte visste, kunde, förstod. Vi skulle lära oss tänka rätt och göra rätt, även i pressade situationer. Jag sjönk ihop under min skolbänk.

”Om det är något ni undrar över eller har synpunkter på, finns vi tillgängliga under pausen”, sa ledarkvinnorna. Jag behövde prata, berätta, säga något. Men ledarkvinnorna pratade för intensivt med varandra i sitt kontor under hela pausen.

Efter pausen skulle var och en av oss få presentera sig själv och berätta något om sin anhörig och sin situation. Ledarkvinnorna skulle bara lyssna, inte säga något, inte ”värdera”, sa de. Vid varje ny berättelse sa de ”Kan du precisera…”, ”Vad menar du med att…”, ”Hur tänkte du där…”.

Det hann aldrig bli min tur.”Resten tar vi nästa vecka”, sa psykologen och kuratorn. Jag gick hem med lika sprängfylld inre som när jag kom.

Familjeband  hjälpte mig inte. Jag blev räddare.

image

Kommentera gärna i trevlig ton och konstruktiv anda!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s