Kategorier
Behandling bemötande BUP HVB insatser placera utanför hemmet samarbete socialsekreterare Socialtjänsten syn på vårdnadshavare Ungdom vård Vårdnadshavare

Personalen skäller ut mig och säger till min son att rycka upp sig- ”vård” på kommunens HVB

Min första kontakt med Giovannis blev nedslående. Personalen skällde ut mig för att jag inte hade svarat när de hade ringt mig och undrat var Marcus* var. De menade att jag inte slapp mitt ansvar som vårdnadshavare bara för att han var placerad hos dem. De sa att jag framöver måste alltid svara och att jag framöver alltid måste veta var Marcus fanns. Jag svarade att det fanns en anledning till varför Marcus inte bodde hemma. Om jag hade kunnat få honom att göra som jag sa, hade han inte bott hos dem nu.

De lyssnade inte. De fortsatte skälla på mig. De sa att Marcus inte följde deras regler och att det var min skyldighet som vårdnadshavare att se till att han gjorde det. Jag sa att jag inte kände till vad de hade för regler, att jag hade velat vara med på inskrivningen, att jag hade sagt till socialsekreteraren att eftersom min son hade flera misslyckade placeringar bakom sig, ville jag  få en mer aktiv roll. Jag hade inte ens fått veta vilken dag han flyttade till Giovannis.

Marcus säger själv att han bara lämnas åt sitt eget öde; han vet inte hur han ska få mat, hur han ska kunna tvätta sina kläder. Han får inte låsa till sitt rum när han går ifrån och nu är hans favorittröja försvunnen. Personalen säger att han måste hålla reda på sina saker och att han är stor nog för att ta hand om sig själv, lösa sina egna problem. Marcus känner sig ensam, får inte ta dit några kompisar men inte heller vistas i andra ungdomarnas rum. Han får gå ut, men han vet inte vad han ska göra ute utan pengar. Senast kl 22.00 måste han dessutom vara tillbaka på hemmet.  Han har inget att göra i sitt rum eftersom han inte fick ta med sig sina saker. Rummet är för litet och detta är en tillfällig placering, sa de på Giovannis. Han ringer till mig och säger att han inte står ut när det blir mörkt. Det är väldigt hett i rummet men han vågar inte öppna fönstret. Jag är orolig över att han mår allt sämre, att Giovannis inte samarbetar med BUP-kliniken.

Jag funderat mycket över vad personalen egentligen vet om Marcus. Jag vet inte vad som är värst: att de inte vet eller att de vet men inte bryr sig. Jag skulle också vilja veta hur uppdraget Giovannis fått av socialtjänsten ser ut, ifall det finns något konkret nedskrivet eller ifall allting bara är hattande i mörkret. Och i så fall, hur kan man ständigt säga att det är Marcus som inte fungerar, fast allt handlar om att inte skapa några som helst förutsättningar för detta? Jag bara undrar, för jag lärt mig att inte förvänta mig några svar.

*Marcus är ett påhittat namn

Mer info om Giovannis:

http://www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Fackforvaltningssajter/Socialtjanstforvaltningen/Enheten-for-familje-och-ungdomsinsatser/BAS-och-Stockholms-Ungdomstjanst/BAS-stod-och-behandlingsboende-/

http://www.hvbguiden.se/hvbhem/visa/id/6790/stockholms-stad-bas-sut-giovannis-akut-och-korttidsboende-bromma

giovannis

Kommentera gärna i trevlig ton och konstruktiv anda!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s