Kategorier
ADHD Asperger Neuropsykiatri

Vi med Asperger är värda en riktig chans i arbetslivet men får det sällan

Jag funderat en hel del på varför det varit lättare för mig att studera än att jobba. Jag funderat på detta extra mycket under de senaste veckorna eftersom jag snart ska börja på en ny arbetsplats och inget blev så som jag hade tänkt på den förra.

Jag kommit fram till att universitetsstudier innebär en stor frihet under eget ansvar och att när man jobbar, är det någon annan som säger vad jag ska göra. Det är nästan omöjligt för mig att göra något jag inte förstår. Jag måste ha en överblick, förstå hur delarna hänger ihop med resten. I arbetslivet får jag ofta höra att jag inte ska ställa så många frågor, bara göra så som någon säger. ”Hur svårt kan det vara?”, säger de och blir ännu mer irriterade när jag utförligt svarar på deras fråga.

På universitetet har jag däremot fått beröm för jag vågat ställa frågor. ”Vilken intressant  synfallsvinkel”, har de sagt och uppmuntrat mig att tänka ännu vidare, vilket jag också gjort. Idag har jag flera universitetsexamen och blivit bättre och bättre på att tänka vidare och allt sämre på att stå ut med att inte få svar på mina frågor.

Om en vecka ska jag börja på en ny arbetsplats och hoppas att jag denna gång ska få riktiga svar och inte motfrågor som inte menade som frågor tillbaka. Vi alla med Asperger är värda en riktig chans i arbetslivet även om vi väldigt sällan får det.

Kommentera gärna i trevlig ton och konstruktiv anda!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s